Mantaray Film

Våga minnas (2012)

”Det har gått 25 år och det är så lite jag kommer ihåg. Jag minns inte polisförhöret och jag minns inte heller rättegången och jag har aldrig pratat med mina föräldrar om våldtäkten, men den finns alltid där ändå.”

Våga minnas är en ovanligt modig dokumentärfilm om att sätta ord på det som varit nedtystat och möta det man helst velat glömma.

Vad minns Ewas föräldrar och vänner om våldtäkten och de bägge rättegångarna? Hur har det som hände henne då påverkat andra? En film om att leva med minnet och att våga börja prata, om att inte längre väja för frågor om skuld, ansvar och försoning, om att gå vidare i livet.

Produktion
Regissör: Ewa Cederstam
Foto: Martina Iverus, Mattias Högberg
Klipp: Kajsa Grandell
Producent: Stina Gardell / MANTARAY FILM
Co-producer Finland: Sonja Lindén / Avanton Film

Med stöd av SFI, Tove Torbiörnsson och Konstnärsnämnden. Även Finska Filmfonden, YLE, Avek, Nordisk Film & TV-fond och EU Media. I samarbete med SVT Dokumentär, projektledare Charlotte Hellström.

Information
Filmen blev utvald för pitchning vid dokumentärfestival i Sheffield 2009 och Thessaloniki 2010. Den hade premiär den 9 mars 2012 på Folkets Bio.

Sedan följde visningar genom Folkets Bio på orter i hela Sverige och en fortfarande pågående Sverige-turné på mindre orter genom Våra Gårdar.

Filmen deltog i Tempo dokumentärfestival den 7 mars 2012 och i Stocka filmfestival den 5-9 september 2012. Den deltog även i Nordisk panorama den 21-26 september 2012. Den tilldelades Dorispriset 2012 och är nu nominerad till Tempo Documentary Award på Tempo dokumentärfestival 2013.

Under hösten 2012 och våren 2013 inleds ett samarbete med Filmcentrum, i arbetet med att nå ut till skolor och institutioner. Det går då att boka visningar av filmen besök av regissören. Bokning sker via linda@filmcentrum.se. 

Länkar
TV
TV4 Nyhetsmorgon
Inslag från TV 4, Efter 10, med Malou von Sivers 

Radio
Samtalet: Att våga minnas (Tendens i P1) 
Sveriges Radio, Kino

Tidningsartiklar och recensioner
Skånska Dagbladet
HD
Corren
Expressen
DN
SVD
ETC
GP
Blekinge läns tidning
Sydsvenskan
UNT
Norrbottenskuriren
Hallands Nyheter TT
Barometern
Barometern TT
HD
Nyheter 24
BD Film
Kommunalarbetaren
Kyrkans Tidning
VLT
Svenska Kyrkans filmblogg
Västerbottens Folkblad

 

             

Finnish Film Foundation, Avek