Mantaray Film

Joyce Carol Oates "A body in the Service of Mind" (2022)

Joyce Carol Oates beskrivs ofta som "Amerikas främsta författare”, och hennes extraordinära talanger är välkända världen över. Med orden som ständiga följeslagare har Joyce Carol Oates skrivit över 100 verk inom olika genrer under en karriär som genom åren har kantats med en mängd priser och utmärkelser.

Stig Björkman, som lärde känna Joyce Carol Oates i samband med hennes roman Blonde, kontaktade henne för snart femton år sedan med sin idé om en porträttfilm, men det kom att dröja åtskilliga år, innan hon slutligen gick med på hans förslag. Filmen Joyce Carol Oates - A Body in the Service of Mind söker utforska originaliteten och genialiteten bakom en av de mest hyllade och mest lästa av samtida amerikanska författare. 

Genom den nu åttiotreåriga författarens livshistoria skildras ett samhälle i förändring. Med hennes arbeten som navigatör tar filmen med oss på en resa tillbaka till hennes barndomslandskap och studieår, och vi får inblickar i samhällshändelser som har påverkat henne djupt och som har getts en viktig plats i hennes skrivande. Där är upploppen i 1960-talets Detroit, där är den tragiska händelse i Chappaquiddick, som kostade en ung kvinnas liv och Edward Kennedys politiska bankrupt. Där är brutala polisövergrepp liksom upprörande miljöskandaler. Och där är alla sannsagor kring välkända amerikaners liv, kanske oöverträffad i romanen Blonde, en lika makalös som inkännande beskrivning av Marilyn Monroe och hennes liv.

Under hela sitt kreativa liv har Joyce Carol Oates varit en engagerad observatör av amerikanska politiska, sociala och samhälleliga landskap och förändringar. Hon har samlat inspiration från verkliga händelser, antingen genom personlig erfarenhet eller utifrån aktuella fall inom amerikanskt samhälleligt och politiskt liv. Hennes livskännedom är djup och hennes kreativitet av beundransvärd karaktär.

Många av hennes böcker har unga flickor och kvinnor i fokus, vita som färgade, misshandlade och missgynnade, men också kvinnor som är medvetna om sin rätt. ”Amerika är en saga som fortsätter att berättas – av många röster”, har Joyce Carol Oates sagt apropå ett av sina mäktiga familjeepos. Det finns all anledning att lyssna till henne i Joyce Carol Oates - A Body in the Service of Mind också.

 

Produktion

Regissör: Stig Björkman
Manus: Stig Björkman, Dominika Daubenbüchel, Stina Gardell
Fotograf: Albin Biblom
Klippare: Dominika Daubenbüchel
Arkiv: Frida Neema Järnbert
Producent: Stina Gardell
Executiv Producent och Worldwide sales: Diana Holtzberg, East Village Entertainment
Release: Världspremiär på Telluride Film Festival 2021

Finansiärer och partners: Creative Europe Programme - MEDIA of the European Union and Swedish Film Institute SFI och Jonas Gardell Produktion

Utvald att pitcha vid IFP Project Forum 2017 och Hot Docs Fotum 2018

 

Festivaler - i urval

World Premiere, Telluride Film Festival 2021, USA
Hampton Doc 2021, USA
11/2/22, Denver Int FF, USA
10/21/22, Friday Harbor Film Festival
6/1/23, Berkshire International Film Festival
4/13/23, Minneapolis St. Paul International Film Festival
4/6/23, Sleeping Giant fest
3/18/23, Rocky Mountain Women's FF extra screening
3/3/23, Miami Film Festival
2/13/23, LitFilm: The Brooklyn Public Library's Film Festival About Writers
1/3/23, Brazina Documentary Film series/Men's Cultural Alliance (MCA) of the Greater Naples Jewish FederationPress – urval

Aftonbladet "Närgånget porträtt av Joyce Carol Oates"

Dagens Nyheter "Ny Joyce Carol Oates-dokumentär både intim och politisk"

Kulturnytt i P1 "A Body in the Service of Mind" Om Joyce Carol Oates

Sydsvenskan "Joyce Carol Oates öppnar dörren till sin värld"

Kulturbloggen "Joyce Carol Oates - A Body in the Service of Mind – en underbar filosofisk vandring"

Kulturnyheterna "A Body in the Service of Mind – ett ambitiöst porträtt av Joyce Carol Oates"

Nöjesguiden "Joyce Carol Oates – A Body in the Service of Mind" Recension

Svenska Dagbladet "Får ett helt förnyat sug att läsa"

Moviezine "En stillsam dokumentär om en knepig men vass författare"