Mantaray Film

Peter Weiss karaktärer ur ”Motståndets estetik” väcks till liv i ny stordokumentär producerad av Mantaray Film

Den 8 november 2016 skulle den tysk-svenske författaren och dramatikern Peter Weiss ha fyllt 100 vilket firas med en rad aktiviteter. Mantaray Film arbetar nu med den nya dokumentärfilmen ”Motstånd” om Peter Weiss främsta verk ”Motståndets estetik”. 

I romanen "Motståndets estetik" möter vi människor som tillhörde motståndsrörelser till Hitlerregimen och visade på ett otroligt mod men i princip är glömda i dagens historieböcker. Den kommande dokumentärfilmen väcker dem till liv och berättar deras historier genom unikt arkivmaterial.

- De som tror att de vet allt om andra världskriget, om Tyskland och tyskarna kommer att få en och annan aha-upplevelse när de ser filmen, säger Lisbet Schulz Contreras, initiativtagare och en av filmens regissörer.

Peter Weiss roman ”Motståndets estetik” är en hyllning till de unga män och kvinnor som ingick i det tyska antinazistiska motståndet i Berlin, det så kallade ”Röda kapellet”, och deras kamrater i exil.

Ingen annan stans i Europa var det under andra världskriget så livsfarligt att göra motstånd som i Tyskland och med sina aktioner visade dessa människor ett otroligt mod, trots det har vi så få bilder av dem.

Mantaray Films kommande dokumentärfilm "Motstånd" berättar deras historia med en helt unik ingång genom arkivmaterial och genom några av barnen till människorna i Röda Kapellets motståndsrörelse som samtliga avrättades under andra världskriget.

- Motstånd är en film utifrån en fantastisk roman om verkliga människor, som en gång levt och dött så dramatiskt som romanens författare Peter Weiss skildrar det i ”Motståndets estetik”. I filmen Motstånd stiger några av dem ut från boksidorna med sin historia om motstånd mot Hitlerregimen, berättar Lisbet Schulz Contreras, initiativtagare och en av filmens regissörer.

Motstånd produceras av Stina Gardell (Jag är Ingrid) och Anna Weitz (Förvaret) och regisseras av Lisbet Schulz Contreras och Lollo Jarnebrink.

Filmen har planerad premiär 2018 på Berlins filmfestival. 

Lisbet Schulz Contreras finns tillgänglig för intervjuer på 070-719 64 30.
Ni kan också kontakta Mantaray Film på 08-640 43 45

-

Bild: Hilde Coppi, medlem i Röda kapellet. Avrättades 1943.
Fotograf okänd.