Mantaray Film

Löftet

Den 25-åriga filmmakaren Irene Lopez bor med sin pojkvän Samuel i Stockholm. Hon vill ha en bra relation och ett normalt liv i Sverige, men hennes förflutna förföljer henne. När Irenes styvfar Carlos bestämmer sig för att skilja sig från hennes mor och flytta tillbaka till El Salvador känner hon sig arg, sviken och ensam. Hon bestämmer sig för att börja leta efter sin bilologiska pappa som dog i kriget i El Salvador.

Irene har alltid jämfört sin biologiska pappa "Hjälten Roberto" med sin styvfar "Carlos den fege". Men är alla berättelser om hennes pappa sanna? Vad han verkligen en krigshjälte?

När hon söker efter sanningen om sin pappa finner hon också historien om hennes mor, en av de första kvinnliga guerilla-ledarna i kriget Hon får också reda på att hennes styvfar Carlos för länge sedan avgett ett löfte till sin bästa vän, Irenes pappa Roberto. Ett löfte om att ta hand om Irene ifall Roberto inte skulle överleva.

Löftet är en film om Irene Lopez och hennes försök att förstå sin bakgrund och historia. Det är en film om frånvarande fäder. En film om de val som hennes tre föräldrar gjort och hur krigets logik påverkar generationer efter generationer. Berättelsen porträtterar också en invandrarfamiljs liv i Sverige och El Salvadors historia sedan revolutionen. En film fylld av riktiga hjältar, löften, försoning och ett svar på vad det verkligen betyder att var en familj.

 

Produktion

Regi: Irene Lopez
Producent: Stina Gardell / Mantaray Film

Med stöd av Svenska Filminstitutet, SVT och Konstnärsnämnden.

 

Information

Utvald för pitchning i Barcelona den 29-30 maj 2013.
Utvald till Twelve for the Future av EDN 2010.
Premiär hösten 2014.